top of page
Yazarın fotoğrafıÇağla

SG8*

Güncelleme tarihi: 8 Eyl 2021

Los Angeles’ın palmiye dolu bir köyünden 70’s funk, house, R&B, hiphop, chill ve dance pop türlerinin hepsini geniş bir kasede harmanlayan, pembe saçlı bir adam hayal edin. Ettiniz mi? Zorlandıysanız sizi Duckwrth ile tanıştırayım.


Geriye Dönüş

2017’de an XTRA UUGLY Mixtape ve 2020’de SuperGood albümleri ile ismini özellikle new wave hiphop sahnesine duyurmuş olan, Duckwrth ismiyle tanıdığımız Jared Lee, 2021’de bir kez daha çeşitli türleri harmanlandığı SG8* albümüyle sahneye tekrar döndü.

an XTRA UUGLY Mixtape (2017) albümünde konfor alanından çıkıp aksak ritimli davullarının ve kendisinin de röportajında Nirvana'ya benzetmiş olduğu grungy gitar sound’larının ardından THE FALLING MAN (2019) albümünde bir kez daha konfor alanından çıkıp ünlü isimlerle masaya farklı şeyler koymasına tanıklık etmiştik. SuperGood (2020) albümünde ise JPEGMAFIA şarkılarında da duymaya alışkın olduğumuz alternatif tarzından biraz daha uzaklaşıp bizi adeta Los Angeles’ta bir Cuma gecesi havuzlu evinde kokteyl içmeye götürmüştü. Tadı damağında bırakan albümünün ardından o kokteyli elimizden bırakıp eve dönememiştik bir türlü.



SG8'e Yakından Bir Bakış

''Şimdi her zaman kaygıyla mı mücadele ettiğimi yoksa atmosfer değişikliğinin içimde yeni bir şey mi doğurduğunu düşünüyorum. Derinlerde bir yerde hala korkmadan iyi vakit geçirmek istiyorum çünkü pandeminin ne zaman biteceğini açıkça bilmiyoruz.''


Pandemi sürecinde sevdiklerimizden ayrı kalmanın verdiği anksiyeteyi güzel hissiyatlara çeviren Duckwrth bu sefer karanlıktan uzak, hayat dolu şarkılarıyla elimizden tutup LA sahillerinde gün batımındaki bir partiye götürüyor bizi. Albümün tamamı, hayatımızın pandemi sonrası yönlerine geçiş hissini vurguluyor.


Duckwrth, EP'yi “We Outside” ile albümde yakalamayı hedeflediği temaya uygun bir şekilde başlatıyor.


One year later mask off with my companion
All she wanna do is sip slow and get her tan on

Kimi şarkılarda tempo artışıyla bizi dansa kaldıran beatler ve kimi şarkılarda kuma yatıp sadece güneşi izleme isteğimizi doyuran ambient atmosferlerle 8 şarkının bir tek ortak yönü olduğunu görüyoruz, o da önceki albümlerin aksine bu parçaların hiçbirinde eski experimental/industrial seslerine rastlamayacak olmamız.

Frank Ocean, Anderson .Paak, ODIE ve Steve Lacy tadı aldığım projede Jared Lee kesinlikle dinleyicilerine bu albümde tamamen rahat ve umut dolu takılmak istediği mesajını veriyor. Kişisel olarak MAN IN THE SKY parçası başta olmak üzere önceden kullandığı experimental sound’lara ne kadar hasta olsam, ve yeni albümde bu tarzından uzaklaştığını görmek beni bir miktar üzse de öteki yandan değişmekte olan tarzını heyecanla gözlemliyor ve albümdeki çoğu şarkıya sempati ile yaklaşıyorum.


Mask Off (Feelings)

Albümde kötü bir parça varsa da onun kusurlarını kesinlikle etkisiz hale getiren, belki de Duckwrth’ün bütün diskografisinde koltuğunu ilk 5’te hazırlayan Mask Off (Feelings) parçası bu albüme karşı var olan bütün beklentilerimi paketleyip önüme koyuyor. SZA, Brent Faiyaz ve Childish Gambino gibi ünlü isimlerin de projelerinde duyduğumuz Los Hendrix şarkının prodüksiyonunu Duckwrth ile paylaşıyor. İsminden de bir fikir edinebildiğimiz bu parçada Jared Lee korona döneminde aşık olduğu kişiden uzak kalmanın içinde yarattığı sıkışmışlık hissi ve bunalımı işliyor. Parçanın konusu kulağa ne kadar iç karartıcı gelse de temayla kontrast halinde olan chill beatleri ve hafif gitar tonları dinleyicisine bir Eylül akşamında gün batımı izliyormuşcasına bir huzur veriyor.



Clueless


We Outside ve Mask Off'dan sonra albümde çok sevdiğim bir diğer parça da Clueless oldu. Bu parçada ise Jared Lee'nin 17 yaşında Vans mağazasında ayakkabı sattığı dönemlere gidip eskiden olduğu masum çocuğa ve anılarına duyduğu hasreti dinliyoruz. Destin Condrad ile paylaştığı dizeleri ve nostaljik prodüksiyonu ile bu parça da bize yine huzur veriyor.



Eylül ayında The Knockturnal ile yaptığı röportajında kendi müzik tarzını ''Bazen bu sektörde insanların sizi tanımasının en kolay yolunun bu olduğunu bilsem de hiçbir zaman bir fikir veya estetik içine hapsolmak istemedim, ama doğal olarak her zaman bir sanatçı olarak yenilik yapmanın ve büyümenin yollarını arıyorum; ve her zaman yeni fikirlerim, yeni enerjim var.'' Şeklinde ifade etmesinden sonra bu albümü dinleyerek ne kadar doğru noktalara değindiğini anladım. Çünkü kötü veya iyi yönde olsun, Duckwrth'ün albümden albüme yeni şeyler denemeye ve müzik tarzını değiştirerek bizi şaşırtmaya devam ettiği aşikar. Kliplerdeki sinematografiden ayrı, şarkılardan ayrı keyif aldığım bu albümden sonra kemerimi takıp ileriki projelerinde dinleyicisini nelerle karşılaştıracağını heyecanla bekliyorum.


Albümde En Beğendiğim Şarkılar: Mask Off (Feelings), We Outside, Clueless, Slow Motion, 4K


Albüm Puanı: 100/83

194 görüntüleme0 yorum

ความคิดเห็น


bottom of page