top of page
Yazarın fotoğrafıÇağla

Portico Quartet - Impressions ile Yeni Deneyimler



Geçtiğimiz Çarşamba sabahı hiç beklemediğim bir Single haberi ile uyandım.

Bu sefer 2010’dan beri kesintisiz dinlediğim ve şarkılarıyla sayısız özel anı paylaştığım bir grup var karşımda. 2005’ten beri modern - ambient jazz sahnesinde etkileyici izler bırakan İngiliz grubu Portico Quartet, Kasım’da piyasaya sürülecek yeni albümleri Monument’ın ilk teklisi Impressions’ı yayınladı. Tekliyi dinlediğimde şaşırmadığımı söylersem yalan olur.

Saksofoncu ve klavyeci Jack Wyllie bir basın açıklamasında yeni albümün bugüne kadarki en doğrudan albüm olup müziğin kendisinde çok fazla arama veya israf olmadığını, bütün şarkıların kesin olarak şekillendirilmiş ve cilalanmış bir eser olarak sunulan fikirler olduğunu belirtti.

Davulcu Duncan Bellamy de şu cümlelerini ekledi: “Monument, Portico Quartet ve Art in the Age of Automation albümlerimiz arasında bir yerde duruyor. Belki de sesinin elektronik bir yanı var - daha önce kullandığımızdan daha fazla sentezleyici elektronik öğe var, müzik genellikle akıcı ve ritmik.”

Duncan Bellamy’nin açıklamalarının üstüne grubun Impressions’daki yeni elektronik açılışları hakkında yorum yapmak istiyorum. Önceki albümlerinde elektronik öğelerden belki daha uzak, perküsyon ve enstrüman odaklı işler çıkarmalarından sonra Impressions’da daha fazla elektronik sesler duyduğumda biraz şaşırdım. Bugüne kadar bütün performanslarında handpan kullanan, -hatta handpan aletini bana tanıtan ve zamanla en sevdiğim enstrüman haline getiren- grup, Impressions'da handpan'i akustik olarak değil, arkada daha çok bir elektronik öğe olarak kullanmış.

Impressions hakkındaki hislerime gelirsek, kesinlikle her zamanki gibi çok başarılı bir iş çıkarmış olduklarını söyleyebilirim. Bugüne kadar yaptıkları projelerin bir adım dışına çıkıp yeni şeyler denemeleri, ve bu deneyişlerinde de istikrarlı bir şekilde başarılı olmaları takdir edilesi. Bunu bir kenara koyduğumuzda, bir taraftan da 11 senedir dinlediğim stillerinden daha elektronik sound’lara kaymaları hakkında kararsız kalan bir tarafım var. Bir yanım yeni stillerle de güzel işler masaya koyacakları için heyecan beslerken, diğer yanım ise Knee-Deep In The North Sea ve Memory Streams albümlerinden kopmak istemiyor. Son olarak Monument albümünden yine ağırlıklı olarak handpan talep ettğimi belirtmeden geçemeyeceğim, hehe. Bu noktada arkama yaslanıp sadece Kasım ayında çıkacak albüm için çocuklara güveniyor ve heyecanla bekliyorum!




Monument Tracklist:

1.Opening

3.Ultraviolet

4.Ever Present

5.Gateway

6.Monument

7.A.O.E

8.Warm Data

9.Portal

10.On the Light





155 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page